Йога

История, описание и ползи от заниманието.

Танцово студио "Мушмула"

8/15/2023

Ползи от Йогата

Йога е една от шестте индуистки философски школи и представлява система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Основава се на 5 опорни точки:

1. Упражнения (асани)

За да е здраво тялото ни, е необходимо да му осигуряваме достатъчно физическа активност и да раздвижваме мускулите и ставите, за да ги поддържаме в добро състояние. В натовареното ни ежедневие често прекарваме часове пред компютъра, което безспорно има негативен ефект върху мускулите и ставите ни, и води до появява на болки и дискомфорт. Асаните са упражнения, които са не само приятни, но и полезни за тялото, ума и духа.

2. Дишане (пранаяма)

Правилното дишане подобрява цялостното състояние на тялото, осигурява оптимално количество кислород до всички органи и тъкани, прояснява съзнанието. Йога ни учи как да контролираме дишането си и да дишаме “правилно” – бавно, ритмично и дълбоко.

3. Релаксация

Релаксацията е изключително важна за възстаноявване на спокойствието, оттърсване от стреса на ежедневието и поддържането на нервната система в оптимално състояние.

4. Диета (хранене)

“Ние сме това, което ядем” и този цитат не може да е по-верен. Йога препоръчва спазване на определена диета, основаваща се на вегетарианска кухня, която носи редица ползи за тялото, поддържа балансирано тегло и осигурява достатъчно енергия.

5. Позитивно мислене и медитация

Позитивното мислене е изключително важно, за да можем да сме успешни в което и да е начинание. Медитацията пък изчиства съзнанието и ни дава възможност да възстановим най-важната част от човешкото тяло, а именно мозъкът. Редица научни доказателства подкрепят медитацията като средство за възстановяване на сивото мозъчно вещество в мозъка, както и подобряване на контактите м/у отделните клетки на нервната система.

Йога благоприятства и подобряване на общото психическо здраве и се препоръчва при:

· Лека форма на депресия

· Проблеми със съня

· Шизофрения (при пациенти, които пият лекарства)

Дефицит на вниманието и хиперактивност

Тя има ефект върху невротрансмитерите в мозъка и стимулира производството на хормона серотонин. Йога благоприятства намалияването на нивата на възпаление, забавя процеса на стареене, намалява оксидативния стрес.

За кого е подходяща йога?

Йога заниманията нямат ограничение. Можем да ги посещаваме сутрин, обед, вечер, а дори при добро желание и по време на нощта. Има огромен набор от стилове и преподаватели, което прави заниманието изключително подходящо за предпочитанията на всеки. Йога ни носи редица позитиви:

· подобрява имунитета

· влияе на психологическото ни състояние, прави ни по-уравновесени, усмихнати и обичащи живота

· раздвижва тялото и ставите, заздравява и подобрява общото състояние на мускулите и ставите

· подпомага оздравителните процеси в тялото

· изчиства съзнанието и намалява стреса

· и още много други.

Какво е HIIT?

ИСТОРИЯ, ОПИСАНИЕ И ПОЛЗИ ОТ ЗАНИМАНИЕТО.

График на заниманията

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ ГРАФИК.