Народни танци с Цоковци

Народни танци с Цоковци
Народни танци с Цоковци

Народни танци

Българското сценично танцово изкуство на фолклорна основа е особена сфера на духовното творчество, особена форма на общественото съзнание. Танцовото изкуство като художествено-образно творчество е отражение на действителността, на нейната емоционална същност. То притежава комуникативна способност, обществена активност, сила на въздействие и възможност да разкрива човешкия личен и обществен живот.

В своите художествени творби българските хореографи "излагат" факти и явления от живота, чувства, мисли и идеи не във вид на философски разсъждения и абстракции, а в живи образи и картини. Идеите в произведенията им се изразяват чрез образите, произтичат от изображението, като носят отпечатъка на неговата нагледност и жизненост.

Както и другите изкуства, и българското танцово изкуство на фолклорна основа е истинско художествено творчество, като е обществено обусловено. Творците в тази област влагат в произведенията си жизнени тенденции. Когато те са в хармония с обективните жизнени и обществени проблеми, се осмисля и извисява изображението, придава му се най-висока художествена стойност .

Първите опити за намиране пътищата за сценично пресъздаване на българския народен танц датират и преди 1951г., но и те, както и в следващите години, съвсем логично преминават първо през сценично разработения танц (дивертисментен).

Сценично разработеният танц, наричан още "дивертисментен", отбелязва първия, начален етап в развитието на българския сценичен танц. Видовете сценични танцови форми в българските народни танци са дивертисментна, сюитна, тематична, сюжетна форма.

Народни танци с Цоковци
Народни танци с Цоковци
Народни танци с Цоковци
Народни танци с Цоковци

КНТ "Цоковци"

Здравей,

Ние сме Цоко и Виктор. Започнахме да правим това случайно, но се оказа, че случайностите са нещо, което може да ни донесе голямо удоволствие.

И тъй случайно, не планирали нищо, останахме безкрайно очаровани да видим как различни хОра, започнаха да ни уйдисват и да танцуват що годе еднакво, че даже и в ритъма на музиката.

После започнахме да посещаваме различни фолклорни мероприятия и фестивали. Най-вече заради емоцията и забавата, а то накрая се оказа, че имаме десет награди от първите ни десет участия. Коя за емоция, коя почетна, коя за най-многолюден състав. Най-ценна ни е обаче, тази за хореографска разработка. Да, взехме, че скалъпихме няколко хореографски композиции, които хич не останаха незабелязани. Последният танц - "Пробуждане", спечели голямата награда от фестивала „Сандански пее, заиграва - Пирина разлюлява” и вече видеоклипът се върти по Родина ТВ.

Разигравали сме веднъж-дваж на забравени и самотни селски мегдани, стигнахме и до чужбина през лято две и деветнайсто. Открихме с танц даже Световното първенство по акробатика в София, 2021г. Та, мечтите ни са големи, колкото са големи и усмивките ни/ви.

Стремежите ни водят в различни посоки, но в едно вярваме безрезервно - предаването на българския фолклор върви ръка за ръка с емоцията, прави прескоци към сърцата и повдига ръце към широките усмивки.

Вярваме, че мисията на фолклора е да носи доброта, единство и любов.

Каним ви в „Цоковци“ или където и да е. Само бъдете фолклор. Сполай Ви!

Последвай КНТ "Цоковци" в социалните мрежи:

Танцово и спортно студио "Мушмула" - FacebookТанцово и спортно студио "Мушмула" - Facebook