Карате с Александър

Карате с Александър
Карате с Александър

Карате

Карате е бойно изкуство, възникнало на островите Рюкю в днешната японска префектура Окинава. То се развива на основата на местните техники и китайско бойно изкуство кемпо.

Думата КАРАТЕ е съставена от "кара" (空, което означава празен) и "те" (手, буквално „ръка/ръце“), т.е. "празни ръце". Добавено ДО в края (道, означава "начин/път") допълва смисъла към "изкуството на празните ръце".

Карате е предимно ударно бойно изкуство, използващо удари с юмруци, колене и лакти, ритане и техники с отворена длан, макар че в някои стилове се прилагат също хващания, ключове, задържания и хвърляния.

Днес карате се практикува като средство за самоусъвършенстване, по културни причини, за самозащита и като спорт. Общият брой на практикуващите карате в света се оценява на около 50 милиона души.

Карате с Александър
Карате с Александър

Александър Глигоров

Инструктор по Карате и самозащита & Тае – Бо

Занимава се с карате от 7 годишна възраст и вече 20 години това е неговото призвание. Печелил е държавни първенства в “кумите” и “кате”, както и 2 години се е състезавал за националния отбор на Сърбия, участвал е в Европейски и Световни първенства в Унгария, Полша и др. страни. Освен с карате, през години Александър се е занимавал с кик-бокс и тае-бо. Притежава черен колан по карате 1 дан – шотокан.

През годините е бил помощник инструктор и треньор по кик-бокс, тае-бо и карате за деца. От 3 години живее в България, за да учи и завърши образованието си в СУ “Климент Охридски” като преподавател по физическо възпитание и спорт.

Последвай Александър в социалните мрежи:

Танцово и спортно студио "Мушмула" - FacebookТанцово и спортно студио "Мушмула" - Facebook