Йога за бременни

Bременността е най-неповторимото и трансформиращо време в живота на жената. Тя минава бързо, но е изпълнена с много интензивни промени за жената. Много от тези промени са забележими, но съществената част от тях се случва невидимо за останалите – в съзнанието и тялото на бъдещата майка. Трансформацията е трансформация на двама – на мама и бебе. Чувствата на майката се отразяват непосредствено върху бебето. Мислите й, съзнателно или не, преминават в съзнанието и на бебето. Пряко отражение върху здравето и развитието на бебчето имат и начинът на хранене и движение на майката.

Как майката да премине леко и балансирано през този прекрасен период? Йога е един чудесен избор.
 
Само някои от ползите от йога за майката и бебето:
 

– Майката пълноценно и в радост изживява бременността
– Заздравява, подсилва и прави еластични мускулите на тазовото дъно (важни през бременността, по време на раждането и в периода след него)
– Заздравява мускулите на гърба, краката и гръбначния стълб
– Помага на майката да почива и релаксира
– Увеличава подвижността и гъвкавостта си
– Заздравява мускулите на кръста и корема
– Учи майката да диша правилно, което помага и на бебето
– Подобрява работата на имунната, лимфната системи и нервната система
– Предпазва от разширени вени, контролира теглото
– Учи на правилно хранене, балансира кръвното налягане, кръвообращението
– Помага за лесното и безболезнено раждане

В емоционален план йога е помощник:

– Майката да разбере и приема страховете и безпокойствата си
– Правилно да релаксира, да е спокойна и търпелива, да изучи тялото и нуждите му и да отговаря адекватно на тях
– Да изгради връзка с бъдещето дете

Олга Карамфилова

“Първото ми образование е икономическо, доскоро работех в сферата на IT технологиите, но винаги съм усещала, че призванието ми е другаде. Занимавам се с йога повече от 20 години и тя е мое хоби, страст и верен помощник при много физически и емоционални предизвикателства в живота. Затова реших да предам и на другите нейната мъдрост и целебна сила и започнах да преподавам хата йога. По-късно получих сертификат за дула и йога за бременни, а няколко години след това напуснах работа и в момента уча за акушерка.
След раждането на първото ми дете разбрах, че това е най-незабравимия миг за всяка жена, и искрено пожелах да помагам на други жени да го изживеят по този неповторим начин. Поисках да им покажа, че бременността и раждането могат да бъдат най-вълнуващото и удовлетворяващо преживяване за една жена, резултатът от което е най-прекрасното същество, което ще срещнеш в живота си. По време и на двете си бременности практикувах йога, благодарение на което те минаха приятно и неусетно, а ражданията бяха бързи и леки,
като по учебник.”

Разгледай нашия график